top of page

VLINDERTUIN 

Van harte welkom bij Vlindertuin Vlindorado, één van de meest bijzondere vlindertuinen van Nederland. 

Door de warme temperatuur, de hoge luchtvochtigheid en natuurlijk de prachtige flora en fauna die je om je heen ziet, lijkt het of je in de tropen bent.

Tussen de bloeiende planten fladderen de meest bijzonder gekleurde vlinders in allerlei soorten en maten opzoek naar nectar en fruit.

 

Vlinderpoppen in de eigen rupsenkwekerij en uit Azië en Midden-Amerika

Vlindertuin Vlindorado kweekt in de eigen rupsenkwekerij een aantal tropische vlinders zelf. Daarnaast komen wekelijks 500 tot 800 vlinderpoppen uit Costa Rica, Filipijnen en Maleisië naar Vlindorado. Na de lange reis worden deze poppen opgehangen in de 'poppenkast' en kunnen daar ontpoppen tot een mooie vlinder. Als je geluk hebt kan je zelfs een vlinder geboren zien worden.

 

Leerzame ervaring

 

In de tuin staan educatieve bordjes met veel informatie over de vlinders en bij de entree kan een fotokaart meegenomen worden zodat jong en oud zelf op zoek kunnen gaan naar de meest voorkomende soorten. 

Ook is er een gratis speurtocht waarbij kinderen kunnen ontdekken hoe de vlinders leven, wat ze eten en hoe ze zich voortplanten. Hierdoor is het bezoek aan de vlindertuin niet alleen een leuke, maar ook een leerzame ervaring !

Vlindersoorten

In Vlindertuin Vlindorado hebben wij verschillende vlindersoorten vliegen. Welke soorten vliegen is onder andere afhankelijk van het seizoen in het land van herkomst. In onderstaande fotogalerij staan foto's die in Vlindertuin Vlindorado gemaakt zijn. 

Planten opkweek ruimte

Vlindertuin Vlindorado heeft een ruimte waarin ze planten zelf opkweekt die vervolgens in de vlindertuin gezet kunnen worden. De meeste planten dienen als rupsenvoer. Elke vlinder heeft zo haar lievelingsplant, de waardplant, om haar eitjes op te leggen. Zo houden de papilio demoleus, papilio polytes en papilio lowi van de sinaasappel boom, houdt de morpho peleides van de Strongylodon macrobotrys, de caligo memnon van bananen planten en de heliconius vlinders van passiflora. In het voorjaar als de rupsen kweek goed op gang komt eten de rupsen hele planten kaal. Daarom is het van belang om planten achter de hand te hebben zodat de eigen kweek doorgang kan vinden. 

bottom of page